Hiswa te water, de grootste in-water bootshow van Noord-Europa

aug 19, 2024 | Alles over boten, Blog

De Hiswa te Water groeit snel en was vier maanden geleden al uitverkocht. Ondanks dat alles klaarstaat, stopt de organisatie nooit. Er zijn altijd last-minute veranderingen en er is een constante drang om te verbeteren. “Wat dat betreft ben je nooit klaar,” zegt Arjen Rahusen, directeur van Hiswa te Water. 

Duik in de wereld van watersport 

De Hiswa te Water is een van de grootste in-water botenshows van Noord-Europa en vindt dit jaar voor de 39e keer plaats. Er bestaan meerdere boten shows en open dagen in Nederland, maar niet zoals Hiswa te Water met 445 boten en een verwachte opkomst van 30.000 mensen. Het is een internationaal publiek, bestaande uit zowel koopgeïnteresseerden als nieuwsgierige kijkers. Op het event kan je niet alleen boten kijken: “je kan er van alles zien en doen, dus sommige mensen komen twee dagen” zegt Arjen Rahusen. Je kan bijvoorbeeld genieten van demonstraties, proefvaarten doen, eten op terrasjes, Batavia stad bezoeken, evenals activiteiten zoals zeilen, kanoën en suppen.

Arjen Rahusen, die sinds 2018 directeur is, heeft geholpen bij de verhuizing van Amsterdam naar Lelystad; een ideale locatie voor bootshows dankzij de flexibele ligplaatsen. Dit jaar is het de vijfde keer dat de Hiswa te Water in Lelystad plaatsvindt. Het evenement wordt georganiseerd door een klein team met elk maximale verantwoordelijkheden 

Het belang van de beurs 

De Hiswa te Water biedt de kans om een overzicht te krijgen van wat er allemaal op de markt beschikbaar is. Bezoekers kunnen zien wat voor mooie boten allemaal in Nederland worden gemaakt en te verkrijgen zijn. In tegenstelling tot het overweldigende aanbod op het internet, kunnen bezoekers op Hiswa te Water alles rustig in het echt bekijken en vergelijken. Het is old times werk: naar een beurs gaan en gewoon kijken zoals Arjen Rahusen het zegt. “Wij willen één keer in het jaar een hele mooie botenshow in Nederland plaatsvindt waar je je optimaal kan informeren en oriënteren op het aanbod in de watersport” aldus Arjen. 

Toekomstplannen 

De toekomst van Hiswa te Water ziet er goed uit met als doel een gezonde en volwaardige beurs te blijven waar vraag en aanbod samenkomen. De beurs blijft zich verbeteren om zowel exposanten als bezoekers tevreden te stellen. Het is de bedoeling dat beide partijen het nut van zo een beurs in zin, maar er ook plezier uit halen. Ofwel dat bezoekers denken dat “het de place to be is” zoals Arjen benoemt. 

De samenwerking met Vaarplezier 

Arjen Rahusen en Arjen Bergijk van Vaarplezier werken al lang samen, ondersteund door hun gedeelde visie en kennis. Uiteraard staat Vaarplezier met een stand op de Hiswa te Water, maar daarnaast doen ze nog meer samen. 

Campagne carrièredagen 

Tijdens de Watersport Carrièredagen, georganiseerd op Hiswa te Water en Boot Holland, kunnen bezoekers alles te weten komen over carrièremogelijkheden in de watersport. Honderden werkgevers presenteren hun vacatures in diverse functies. Bezoekers kunnen direct informatie inwinnen, afspraken maken voor sollicitaties en deelnemen aan diverse activiteiten. Deze dagen tonen aan dat werken in de watersport een veelzijdige, jaar rond carrière biedt. Initiatiefnemers zoals Arjen Rahusen, Gerda Brouwer (Boot Holland) en Herbert van Oord (HISWA-RECRON) benadrukken de waarde van deze dagen om meer mensen te interesseren voor een carrière in de watersport. 

De Vaarplezier Podcast 

De Vaarplezier Podcast biedt een professionele kijk op de watersport en kleine beroepsvaart, gepresenteerd door Arjen Bergijk en Bert Bosman van IVA Business School. De show heeft 3 terugkerende onderdelen: nieuws, de Vaarplezier podgast en Wat-Verder-Ter-Scheepstafel-Komt. 

Zo was Arjen Rahusen te gast in aflevering 7 van de Vaarplezier Podcast. In deze podcast wordt het nieuws besproken dat Hiswa te Water in 2021 doorgaat na de coronaperiode. Verder komen onderwerpen zoals grondstofproblemen, de Boot van het Jaar verkiezing, elektrisch varen en de verhuizing van de beurs van Amsterdam naar Lelystad aan bod. In een andere aflevering bespreken ze de Hiswa te Water editie van 2022, net als de Watersport Carrièredag. Ook worden de Boot van het Jaar verkiezingen, houseboats, sups en catamarans besproken.

Boten in de Bataviahaven van Lelystad voor de Hiswa te water bootshow tijdens zonsondergang