Wanneer heb je een Klein Vaarbewijs nodig?

okt 17, 2024 | Blog, Vaarbewijs & opleiding

Varen geeft een gevoel van vrijheid, maar die vrijheid komt met verantwoordelijkheid. Of je nu voor je plezier de binnenwateren op gaat of avontuurlijke tochten maakt op open zee, je moet je aan de regels houden en de veiligheid waarborgen. In Nederland is het daarom in veel gevallen verplicht om een Klein Vaarbewijs te hebben. Maar wanneer precies? En waarom is het verstandig om er een te halen, ook als het niet verplicht is? In deze blog leggen we dit uit. 

Wanneer heb je een Klein Vaarbewijs nodig? 

In Nederland is een Klein Vaarbewijs verplicht als je vaart op een boot die sneller kan varen dan 20 km/u of langer is dan 15 meter. Voor de beroepsvaart geldt een maximumlengte van 20 meter en voor de pleziervaart 25 meter. Voor schepen die langer zijn dan deze lengtes, is een Groot Vaarbewijs nodig. De snelheid van 20 km/u bereik je al snel met een gemotoriseerde boot, en de boete voor het varen zonder geldig vaarbewijs kan oplopen tot €550,-. Dat is een flink bedrag voor iets dat eenvoudig te voorkomen is. 

Geen Vaarbewijs nodig? De regels blijven gelden 

Als je geen Vaarbewijs nodig hebt voor je boot, is het toch verstandig om een te halen. Waarom? Omdat je hoe dan ook de verkeersregels op het water moet kennen. Daarnaast biedt de cursus essentiële kennis over veiligheid, techniek en betonning (de markeringen op het water). Deze kennis is cruciaal voor een veilige en verantwoorde vaart, zowel voor jezelf als voor andere watergebruikers. Wil je geen volledige Klein Vaarbewijs cursus volgen, maar toch de basisregels kennen? Wij bieden een introductiecursus vaarregels aan, waarin we de belangrijkste voorrangsregels, verkeersborden en veiligheidsvoorschriften behandelen.

Wat is het verschil tussen Klein Vaarbewijs 1 en Klein Vaarbewijs 2? 

Het verschil tussen 1 en 2 zit in de vaargebieden en de daarbij komende vaardigheden: 

  1. Klein Vaarbewijs 1 is geldig op de binnenwateren van Nederland. Het examen richt zich op regels en wetten, het onderhouden van je boot, veiligheid op het water, waterwegen en basisvaardigheden zoals manoeuvreren en schipperen.
  2. Klein Vaarbewijs 2 is vereist voor varen op grotere wateren zoals IJmeer, Markermeer, IJsselmeer, Waddenzee, Eems/Dollard en de Ooster- en Westerschelde. Klein Vaarbewijs 2 richt zich op navigatie, meteorologie en aanvullende reglementen die relevant zijn voor ruime wateren.  

Vaarbewijzen in het buitenland 

In het buitenland is een Vaarbewijs vaak ook verplicht; het zogenaamde ICC (International Certificate of Competence). In Nederland krijg je automatisch je ICC Inland bij het behalen van Klein Vaarbewijs 1, en ICC Coastal bij het behalen van Klein Vaarbewijs 2. De eisen voor een vaarbewijs in het buitenland verschillen per land, maar er is een duidelijke trend dat de regels strenger worden. Logisch ook, want je vaart met een (dure) boot op uitdagend water, want varen op uitdagend water met een dure boot vraagt om kennis en verantwoordelijkheid. 

Klein Vaarbewijs cursus van Vaarplezier 

Bij Vaarplezier bieden we unieke vaarcursussen aan die zowel theorie als praktijk combineren. Deze methode maakt leren niet alleen leuker, maar ook aanzienlijk effectiever. De Klein Vaarbewijs 1 cursus van Vaarplezier ziet er als volgt uit:

  1. Theoriedag 1: tijdens de eerste dag krijg je de lesstof overzichtelijk gepresenteerd. We leggen verbanden, verduidelijken complexe zaken en laten zien hoe alles samenhangt. Zo begrijp je niet alleen wát de regels zijn, maar ook waarom ze belangrijk zijn.
  2. Theorie-op-de-Boot (TOB): op de tweede dag passen we de theorie direct toe in de praktijk. We oefenen voorrangsregels, bekijken de technische aspecten van de boot, behandelen veiligheidsmiddelen en oefenen aanlegprocedures zoals die in het lesboek staan beschreven. Deze praktische benadering zorgt ervoor dat je optimaal voorbereid bent voor je examen én veilig kunt varen.

Geen praktijkexamen 

Voor het halen van het Vaarbewijs hoef je alleen een theorie-examen af te leggen bij het CBR. Op dit moment is er geen verplicht praktijkexamen en er zijn ook geen plannen om dit op korte termijn in te voeren. Toch handig om er alvast voor te zorgen dat je je theorie op orde hebt!