FAQ

Zijn er nog vragen over Vaarplezier? U kunt ons altijd mailen, maar misschien staat het antwoord al hieronder. Dat gaat vast sneller!

Klein Vaarbewijs algemeen

Wanneer is het Klein Vaarbewijs verplicht?

Als u in een boot vaart die langer is dan 15 meter of sneller kan dan 20 km/h, bent u volgens de wet verplicht het Klein Vaarbewijs te hebben en te kunnen tonen bij controle. In het buitenland kunt u meestal pas een boot huren als u een ICC kunt laten zien. Die behaalt u tegenwoordig automatisch met uw diploma Klein Vaarbewijs in Nederland.
Maar los van deze verplichting wordt u wél geacht de regels, borden en betonning te kennen als u het water op gaat. U kunt een boete krijgen als u daar fouten mee maakt. Dus gaat u het water op, is het sowieso raadzaam het Klein Vaarbewijs te halen.

Waarom is het handig om het Klein Vaarbewijs te halen, ook als ik het niet verplicht hoef te hebben?

Omdat u wél de regels moet kennen. U kunt het vergelijken met fietsen: ook daarvoor hebt u geen rijbewijs nodig, maar u krijgt wel een bekeuring als u op de stoep fietst. Zo is het ook met varen; als u overtredingen begaat, kunt u daar voor bekeurd worden. En dat gebeurt ook regelmatig!

Wat is het verschil tussen Klein Vaarbewijs 1 en 2?

Dat is vrij eenvoudig; dat gaat alleen om het vaargebied. Klein Vaarbewijs 1 is geldig op de binnenwateren, Klein Vaarbewijs 2 ook op ruimer water, waaronder het IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee, Westerschelde, Oosterschelde en Eems/Dollard. Kijk voor meer informatie op https://vaarplezier.nl/blog/vaarbewijs-1-of-2/

Kunnen wij ook een maatwerkoplossing krijgen voor onze vereniging of ons bedrijf?

Jazeker! Als u met uw collega’s het Klein Vaarbewijs wilt halen, of u hebt een groep vrienden met hetzelfde doel of meerdere leden van uw Watersportvereniging willen theorie en/of praktijk doen voor het Klein Vaarbewijs, dan kunnen we een cursus op maat voor u samenstellen. Neemt u graag contact met ons op via arjen@ihwo.nl en we bespreken de vele mogelijkheden!

Klein Vaarbewijs 1

Waarom een cursus Klein Vaarbewijs 1 bij Vaarplezier?

Omdat Vaarplezier theorie en praktijk aan elkaar koppelt. Met slechts twee lesdagen, waarvan één theorie en één praktijk krijgt u de lesstof op een gemakkelijke en overzichtelijke manier gepresenteerd, oefent u op de praktijkdag daadwerkelijk met de boot zelf en gaat u met medecursisten alle vaarregels, betonning en verkeersborden oefenen en in de praktijk zien.

Waarom zit er ook praktijk in de Vaarplezier-cursus?

Omdat het leuk is én helpt u beter voor te bereiden op het examen. Er zijn diverse onderdelen van de theorie, die best lastig zijn als u weinig vaart en deze onderdelen niet al in de praktijk hebt ervaren. Denk bijvoorbeeld aan de wielwerking van de schroef, of het afvaren op de spring van de boot. Klinkt nu ingewikkeld, maar als u dat een paar keer geoefend heeft aan boord van één van onze lesboten, kent dat geen geheimen meer voor u! En ook de voorrangsregels, verkeersborden en techniek worden veel eenvoudiger als u het eens in de praktijk van een ervaren docent krijgt uitgelegd en u er zelf mee mag oefenen.

Dus met de praktijkdag erbij, komt u veel beter voorbereid aan de start van het examen. En dat is te zien aan onze slagingspercentages!

Wat kost de cursus Klein Vaarbewijs 1 bij Vaarplezier?

Voor de theoriedag én de praktijkdag samen betaalt u slechts € 225,–, indien u de praktijkdag doordeweeks doet. Wilt u de praktijkdag liever in het weekend, dan betaalt u daarvoor € 25,– extra.
De enige bijkomende kosten zijn nog € 20,95 voor het cursusboek en vervolgens de kosten voor het examen zelf. Dat laatste doet u niet bij ons, maar bij CBR, die door de overheid is aangewezen om deze examens af te nemen. Op dit moment rekenen zij ca € 44,00 voor het examen Klein Vaarbewijs 1. De examens kunnen op 21 plekken door heel Nederland en de hele week door gedaan worden.

Waar kan ik de cursus Klein Vaarbewijs 1 van Vaarplezier volgen?

Op veel plaatsen in Nederland, zodat er altijd een theorielocatie bij u in de buurt is! Klikt u in het menu bovenaan op ‘Vaarbewijs locaties’ en u ziet vanzelf waar we de theorielessen verzorgen.

De praktijklessen (de tweede dag van de cursus) worden gegeven in Breukelen, Amsterdam, Harderwijk, Waalwijk, Warmond of Sneek, geheel naar eigen keuze.

Hoe boek ik een cursus Klein Vaarbewijs 1 bij Vaarplezier?

Dat is heel simpel:

 • U kiest in het boekingsscherm een locatie en vervolgens een datum waarop u de theoriedag wilt volgen
 • U boekt en betaalt de cursus
 • Zodra u betaald heeft, ontvangt u een mail met de uitleg hoe u de praktijkdag kunt selecteren. Die zijn er in ruime hoeveelheden, zowel in het weekend als op doordeweekse dagen! Maakt u zich dus geen zorgen dat u geen geschikte datum vindt.

Het NauPro Vaarbewijs

Wanneer heb ik het NauPro Vaarbewijs nodig?

Als je voor je werk het water op gaat, moet je beter voorbereid zijn dan alleen het Klein Vaarbewijs. Soms is het Groot Vaarbewijs noodzakelijk, soms kun je volstaan met het NauPro Vaarbewijs, speciaal gemaakt voor iedereen die beroepsmatig op boten komt. Voor alle informatie: www.naupro.nl 

Klein Vaarbewijs 2

Verzorgt Vaarplezier ook cursussen Klein Vaarbewijs 2?

Jazeker! Ook daar doen we dat met een combinatie van theorie én praktijk, want de lesstof van Klein Vaarbewijs 2 is het beste te leren door het – na een goede theorie-uitleg – in de praktijk te oefenen. Kijk voor meer informatie op https://vaarplezier.nl/klein-vaarbewijs-2/

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan hieronder contact met ons op.

Contactformulier

  Contactgegevens

  Modemstraat 1

  1033 RW Amsterdam

  info@vaarplezier.nl

  085-3037667