Veiligheid op het water: zwemvest en reddingsvest uitgelegd
Er is een wezenlijk verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest. Hoewel de naam al veel verklapt, beseffen sommige mensen niet dat een zwemvest geen levens kan redden zoals een reddingsvest dat kan. Hieronder leggen we het verschil uit.
Zwemvest
Zwemvesten hebben een drijfvermogen van 50 Newton (50N) en zijn nuttig voor bijvoorbeeld kinderen aan boord. Een drijfvermogen van 50N is alleen geschikt voor goede zwemmers in beschut water. Deze vesten zijn niet veilig bij bewusteloosheid en geschikt voor personen vanaf 40 kg. Een zwemvest laat je niet automatisch op je rug drijven en is dus geen officieel reddingsmiddel.
Reddingsvest
Het belangrijkste verschil is dat een reddingsvest ervoor zorgt dat een bewusteloze drenkeling op de rug komt te drijven met het hoofd boven water. Reddingsvesten moeten een drijfvermogen van minimaal 100 Newton hebben. Hoe hoger het drijfvermogen, hoe beter de bescherming bij bewusteloosheid. Een vest met 275 Newton wordt bijvoorbeeld gebruikt op zee onder zware omstandigheden en bij zware kleding.
Gebruik reddingsvesten
De verplichting van het dragen van een reddingsvest hangt af van het type boot, de snelheid die de boot kan behalen en het soort vaarwater. We leggen dit hieronder uit.
Op een snelle motorboot
Als je vaart met een snelle motorboot (sneller dan 20 km/u), is het verplicht om voor elke opvarende een reddingsvest aan boord te hebben. Deze moet minimaal een drijfvermogen van 100 Newton hebben. Als je buiten staat te sturen, is het verplicht een reddingsvest te dragen. Echter is het niet verplicht als je buiten zit of binnen staat, maar het wordt sterk aangeraden. Daarnaast moet je als bestuurder altijd verbonden zijn aan het dodemanskoord.
Bij bedrijfsmatig vervoer
Bij bedrijfsmatig vervoer moeten alle personen aan boord reddingsvesten dragen wanneer er een risico bestaat om in het water te vallen, zoals bij het van of aan boord gaan of bij werkzaamheden buitenboord.
Vormen van reddingsvesten
Reddingsvesten zijn er in twee vormen: met een vast drijflichaam of in een opblaasbare versie. Hieronder leggen we het verschil uit en wat de voor- en nadelen zijn.
Vast drijflichaam
Een reddingsvest met een vast drijflichaam is niet mechanisch en heeft al zijn vorm. Het voordeel hiervan is dat het vest altijd functioneert. Het nadeel is dat ze groter in omvang zijn en daardoor minder comfortabel zitten.
Opblaasbaar
Opblaasbare reddingsvesten zijn voorzien van een mechanisme met een zoutcilinder die oplost bij contact met water. Hierdoor wordt het vest binnen enkele seconden automatisch opgeblazen tot een volwaardige zwemband om je lichaam. Bovendien draaiden deze reddingsvesten draaien je op je rug, zodat je kunt blijven ademhalen. Dit is vooral handig in golven, als je bewusteloos bent geraakt of bij shock door het temperatuurverschil tussen lucht en water. Een opblaasbaar reddingsvest is comfortabeler dan een vest met een vast drijflichaam en zal daardoor eerder gedragen worden, wat de veiligheid verhoogt.
Meer weten? Check deze video over zwem- en reddingsvesten