Wat is een kaartplotter?

nov 14, 2024 | Blog

De kaartplotter is het navigatiehulpmiddel voor moderne schippers, dat GPS en gedetailleerde kaarten combineert. Met één blik zie je je exacte positie en de vaaromgeving, waardoor je sneller, veiliger en moeiteloos kunt navigeren. In deze blog ontdek je wat een kaartplotter biedt en hoe het je helpt bij elke vaartocht. 

Wat kan je met een kaartplotter? 

Een kaartplotter is een geavanceerd navigatieapparaat wat is ontworpen voor het gebruik op schepen. Dit elektronische apparaat toont gedetailleerde waterkaarten en biedt, in combinatie met GPS-technologie, altijd een nauwkeurige weergave van de positie van je boot en de omgeving, zowel boven als onder water. Hierdoor kunnen schippers hun koers efficiënt plannen en volgen, wat essentieel is voor een snelle en veilige navigatie, vooral tijdens langere vaartochten op groot water. 

Wat zie je op een kaartplotter? 

Een kaartplotter biedt real-time, essentiële informatie voor schippers, zoals snelheid, koers, getijdeninformatie en temperatuur. Daarnaast kun je ook betonningen, vaargeulen, brughoogtes, dieptes en openingstijden van sluizen bekijken op de waterkaart. Wanneer je inzoomt op bijvoorbeeld havens, krijg je nog meer details te zien, zoals het telefoonnummer of het VHF-kanaal. Dankzij de integratie van GPS-technologie kun je op elk moment je exacte positie zien op de digitale kaart, weergegeven door een bewegend symbool van je boot. 

Routeplanning met een kaartplotter 

Met behulp van real-time data kan de kaartplotter eenvoudig een vaarroute plannen en volgen. Dankzij de constante nauwkeurige positie van je boot kunnen snelheid en koers worden berekend. Door waypoints op de kaart in te stellen, kun je een koerslijn uitzetten van punt A naar punt B. De kaartplotter geeft altijd de afstand en koers naar het volgende waypoint weer. Uiteraard kun je de route op elk moment bewerken. Bovendien kunnen de routes worden opgeslagen voor toekomstige tochten. 

AutoRouting 

Veel moderne plotters bieden AutoRouting, waarbij het systeem op basis van je schiptype (kruiphoogte, breedte, diepgang) de beste route berekent. Bovendien wordt de geschatte aankomsttijd (ETA) weergegeven, samen met de resterende tijd en de huidige snelheid. Zo houd je de controle over je vaarplanning. 

Kaartplotter koppelen met ander apparatuur 

De meeste kaartplotters kunnen eenvoudig worden verbonden met extra navigatieapparatuur, zoals radar, diepte-, snelheids- en windinstrumenten, of AIS. Met bijvoorbeeld de AIS-ontvangers zie je op het scherm andere schepen in de omgeving die hun positie, koers en snelheid uitzenden. Dit helpt om aanvaringen te voorkomen. Voor maritieme communicatie is het mogelijk om een marifoon met AIS-ontvangst via het netwerk te koppelen. 

Wifi en applicatie 

Bovendien beschikken moderne kaartplotters vaak over wifi-connectiviteit, waardoor je deze kunt verbinden met een smartphone of tablet. Via een app is het mogelijk om routeplanningen thuis voor te bereiden en deze eenvoudig over te zetten naar de plotter aan boord. 

Voordelen van de Kaartplotter 

Een kaartplotter biedt grote voordelen op het gebied van veiligheid en gemak, dankzij de real-time informatie die het systeem weergeeft. 

Geen papieren kaarten meer 

Je bent niet meer afhankelijk van papieren kaarten. Hoewel het altijd aan te raden is om een papieren kaart als back-up aan boord te hebben, geeft de kaartplotter direct inzicht in je locatie en die van je omgeving. Er zijn altijd actuele kaart beschikbaar. Bovendien bespaart het tijd, omdat de complexe navigatieberekeningen automatisch worden uitgevoerd. 

Veiligheid en Risicobeperking 

Kaartplotters verbeteren de veiligheid op het water. Dankzij nauwkeurige gegevens over je positie en omgeving waarschuwt de kaartplotter je voor potentiële gevaren, zoals ondiep water of riffen. Deze worden weergegeven met graadreferenties en met behulp van waypoints word je hieromheen geleid. Door real-time visualisatie kun je tijdig bijsturen. 

Betrouwbaar bij slecht weer 

Dankzij het systeem zie je niet alleen de koers, snelheid en positie, maar krijg je ook een betrouwbare metgezel bij slecht weer, wanneer andere navigatiemethoden minder betrouwbaar zijn. Een goede kaartplotter blijft functioneren tijdens uitdagende omstandigheden, wat bijdraagt aan veilige navigatie. 

De cursus ‘Elektronisch navigeren’ 

Tijdens de cursus ‘Elektronisch navigeren’ oefenen we met het navigeren met een elektronische plotter van Garmin. Je leert de mogelijkheden, maar ook de beperkingen en valkuilen van de systemen. Aan het eind van de dag ben je voldoende onderlegd om met je apparatuur om te gaan of verantwoord over te schakelen op de aanschaf van een navigatiesysteem.