Elektronisch navigeren

Ontdek elektronisch navigeren en verhoog je veiligheid op het water. Leer alle mogelijkheden van je plotter kennen tijdens onze cursus. Vergroot je kennis en geniet van een veilige, ontspannen vaartocht.

Wat is een kaartplotter?

Elektronisch navigeren gebeurt op een elektronische kaartplotter: een geavanceerd navigatieapparaat dat speciaal is ontworpen voor gebruik op schepen. Dit elektronische systeem toont gedetailleerde waterkaarten en, in combinatie met GPS-technologie, biedt het altijd een nauwkeurige weergave van je schip en de omgeving, zowel boven als onder water. Hierdoor kunnen schippers hun koers efficiënt plannen en volgen. Dit is essentieel voor een veilige en snelle navigatie, vooral tijdens langere vaartochten op zowel groot als binnenwater.

Op steeds meer schepen vind je een kaartplotter, een elektronisch vaarkaart dat zowel gemak als veiligheid biedt. Elektronische navigatie helpt je om onverwachte ondiepten of wijzigingen in de betonning te vermijden. Er zijn ook voor de recreatieve schippers steeds meer mogelijkheden om andere apparatuur aan je plotter te verbinden. Met de juiste kennis benut je het volle potentieel van je plotter en vergroot je de veiligheid van je vaartochten.

Elektronische vaarkaart op Garmin apparatuur voor elektronisch navigeren cursus van Vaarplezier

Reserveer hieronder:

(Staan er geen data om te boeken? Dan is er nog geen nieuwe cursus ingepland. Neem contact op met info@vaarplezier.nl voor meer informatie.)

    1. Plaatshouder

      Elektronisch navigeren cursus

       125,00 inclusief btw

      [et_pb_section fb_built=”1″ prev_background_color=”#ffffff” _builder_version=”4.27.2″ background_color=”#0061b7″ background_image=”https://vaarplezier.nl/wp-content/uploads/Elektronisch-navigeren-op-3-kaartplotters.webp” background_position=”bottom_center” background_vertical_offset=”46%” positionin

      Op steeds meer boten kom je een plotter tegen, een elektronische vaarkaart. Héél handig, want je kunt er ontzettend veel mee: routes uitzetten, zien waar je bent, belangrijke informatie over je omgeving, updates in betonning en andere apparatuur op aansluiten en nog veel meer. Om het volle potentieel uit de plotters te halen, brengt Vaarplezier in samenwerking met Garmin de cursus ‘elektronisch navigeren’: een hele dag oefenen op een plotter om de vele mogelijkheden te zien en onderzoeken. Dat is niet alleen heel handig, maar ook nog eens veel veiliger. Zo word je niet overvallen door een plotselinge ondiepte of wijziging van de betonning.

      Zaandam 21-12-2024 - Voldoende plekken -  125,00 inclusief btw
      08-02-2025 - Voldoende plekken -  125,00 inclusief btw
      Sneek 16-03-2025 - Voldoende plekken -  125,00 inclusief btw

 

Vaarplezier.nl

Veelgestelde vragen

Waarom is het handig om het Klein Vaarbewijs te halen, ook als ik het niet verplicht hoef te hebben?

Omdat u wél de regels moet kennen. U kunt het vergelijken met fietsen: ook daarvoor hebt u geen rijbewijs nodig, maar u krijgt wel een bekeuring als u op de stoep fietst. Zo is het ook met varen; als u overtredingen begaat, kunt u daar voor bekeurd worden. En dat gebeurt ook regelmatig!

Wanneer is het Klein Vaarbewijs verplicht?

Als u in een boot vaart die langer is dan 15 meter of sneller kan dan 20 km/h, bent u volgens de wet verplicht het Klein Vaarbewijs te hebben en te kunnen tonen bij controle. In het buitenland kunt u meestal pas een boot huren als u een ICC kunt laten zien. Die behaalt u tegenwoordig automatisch met uw diploma Klein Vaarbewijs in Nederland.
Maar los van deze verplichting wordt u wél geacht de regels, borden en betonning te kennen als u het water op gaat. U kunt een boete krijgen als u daar fouten mee maakt. Dus gaat u het water op, is het sowieso raadzaam het Klein Vaarbewijs te halen.

Wat is het verschil tussen Klein Vaarbewijs 1 en 2?

Dat heeft te maken met het vaargebied: Klein Vaarbewijs 1 is geldig op de binnenwateren, Klein Vaarbewijs 2 ook op ruimer water, waaronder het IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee, Westerschelde, Oosterschelde en Eems/Dollard. Kijk voor meer informatie op https://vaarplezier.nl/blog/vaarbewijs-1-of-2/

Waarom een cursus Klein Vaarbewijs 1 bij Vaarplezier?

Omdat Vaarplezier theorie en praktijk aan elkaar koppelt. Met slechts twee lesdagen, waarvan één theorie en één praktijk krijgt u de lesstof op een gemakkelijke en overzichtelijke manier gepresenteerd, oefent u op de praktijkdag daadwerkelijk met de boot zelf en gaat u met medecursisten alle vaarregels, betonning en verkeersborden oefenen en in de praktijk zien.

Waarom zit er ook praktijk in de Vaarplezier-cursus?

Omdat het leuk is én helpt u beter voor te bereiden op het examen. Er zou diverse onderdelen van de theorie, die best lastig zijn als u weinig vaart en deze onderdelen niet al in de praktijk hebt ervaren. Denk bijvoorbeeld aan de wielwerking van de schroef, of het afvaren op de spring van de boot. Klinkt nu ingewikkeld, maar als u dat een paar geoefend heeft aan boord van één van onze lesboten, kent dat geen geheimen meer voor u! En ook de voorrangsregels, verkeersborden en techniek worden veel eenvoudiger als u het eens in de praktijk van een ervaren docent krijgt uitgelegd en u er zelf mee mag oefenen.

Dus met de praktijkdag erbij, komt u veel beter voorbereid aan de start van het examen. En dat is te zien aan onze slagingspercentages!

Hoe boek ik een cursus Klein Vaarbewijs 1 bij Vaarplezier?

Dat is heel simpel:

  • U kiest in het boekingsscherm een locatie en vervolgens een datum waarop u de theoriedag wilt volgen
  • U boekt en betaalt de cursus
  • Zodra u betaald heeft, ontvangt u een mail met de uitleg hoe u de praktijkdag kunt selecteren. Die zijn er in ruime hoeveelheden, zowel in het weekend als op doordeweekse dagen! Maakt u zich dus geen zorgen dat u geen geschikte datum vindt.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.