Hoe snel mag je varen in Nederland?
De regels voor hoe snel je mag varen in Nederland zijn afhankelijk van waar je vaart en wat voor soort boot je hebt. De maximumsnelheden op het water in Nederland gelden namelijk alleen voor gemotoriseerde vaartuigen. Zeilers en roeiers hoeven zich dus niet aan de snelheidslimieten te houden. Hoewel ze in de meeste gevallen niet zo snel gaan, kunnen zeilers met bijvoorbeeld een foil toch behoorlijk wat snelheid halen.
Snelheid in kilometers per uur vs. knopen
Er bestaat nog wel eens verwarring over de eenheden waarmee de snelheid op binnenwateren wordt aangegeven. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, wordt er op het binnenwater niet met knopen (zeemijlen per uur) gerekend, maar gewoon met kilometers per uur. Zie je een verkeersbord dat een maximumsnelheid aangeeft, dan geeft het de snelheid in kilometers per uur aan.
Maximumsnelheid voor motorboten
Voor motorboten geldt in Nederland een algemene maximumsnelheid van 20 km/u, tenzij anders aangegeven. Het laatste is vaak het geval. In veel vaargeulen geldt de limiet van 20 km/u, maar daarbuiten hangt het af van het soort water waar je bent. Vaak geldt naast de vaargeul een lagere maximumsnelheid in Nederland.
Sneller varen dan 20 km/u
Wil je sneller varen dan 20 km/u, bijvoorbeeld om te waterskiën of op een waterscooter te racen, dan ben je aangewezen op de speciale snelvaargebieden. Deze zijn vaak gemarkeerd met gele tonnen, en alleen daarbinnen mag je de snelheid van 20 km/u overschrijden. Ook op grote open wateren zoals het IJsselmeer en Markermeer mag je vaak sneller varen, maar let op: de regels kunnen per snelvaargebied verschillen, vooral als het gaat om activiteiten zoals waterskiën.
Regels voor snelle motorboten
Het is belangrijk om te weten dat als je boot sneller kán varen dan 20 km/u, je een Vaarbewijs nodig hebt. Daarnaast geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Ook kunnen de specifieke regels kunnen variëren afhankelijk van het tijdstip en het soort vaarverkeer, zoals of het gaat om recreatie of bedrijfsmatige vaart zoals watertaxi’s en veerponten. Verder is het op een snelle motorboot verplicht om een reddingsvest te dragen.
Kaart met maximumsnelheid overzicht
Voor een volledig overzicht van de geldende snelheden op specifieke wateren, kun je het beste gebruik maken van een overzichtskaartje van ‘Varen doe je Samen!’. Hiermee ben je altijd op de hoogte van de snelheidslimieten en regels die gelden op de plek waar je vaart.