De minimumleeftijd voor het besturen van een boot

jul 18, 2024 | Alles over boten, Vaarbewijs & opleiding

De minimumleeftijd voor het besturen van een boot hangt af van het type boot. In deze blog geven we een overzicht van de verschillende leeftijden. De minimumleeftijd geldt niet alleen voor de schipper, maar ook voor degene die daadwerkelijk stuurt. In sommige gebieden in Nederland worden deze regels streng gecontroleerd en bij overtreding worden boetes uitgedeeld. Het is dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels. Daarom verzorgt Vaarplezier een introductiecursus vaarregels.

De standaard minimumleeftijd

In Nederland is de standaard minimumleeftijd voor het besturen van een boot 16 jaar. Dit betekent dat iedereen van 16 jaar en ouder zonder aanvullende voorwaarden de meeste boten mag besturen. Vanaf deze leeftijd word je over het algemeen als verantwoordelijk genoeg beschouwd om een boot te besturen, hebben de meeste jongeren al enige ervaring opgedaan onder begeleiding en kunnen de vaarregels beter worden begrepen en toegepast. Echter zijn er een aantal uitzonderingen die we hieronder bespreken.

Een kleine zeilboot of een roeiboot

Voor een kleine zeilboot die niet langer is dan 7 meter of voor een roeiboot (ongeacht de lengte) geldt geen minimumleeftijdseis. Dit betekent dat zelfs een jong kind in een klein zeilbootje mag varen en de boot mag besturen. Uiteraard moet de kleine zeiler dan wel de geldende regels kennen. Het is verstandig dat er een volwassene in een (motor)boot in de buurt is om in te grijpen indien nodig.

Kleine motorboot

Voor een kleine motorboot van maximaal 7 meter en die niet sneller kan varen dan 13 km/u geldt een minimumleeftijd van 12 jaar. Belangrijk om te weten is dat het gaat om de maximale snelheid die de boot kan varen, dus niet de snelheid waarmee daadwerkelijk gevaren wordt.

Snelle motorboot

Voor het besturen van een snelle motorboot moet je minimaal 18 jaar zijn. Ook hier geldt de minimumleeftijd voor zowel de schipper als voor degene die daadwerkelijk aan het roer staat. Je zoon even laten sturen is dus wettelijk niet toegestaan. De term ‘snelle motorboot’ wordt hier gebruikt volgens de wettelijke definitie: een motorboot die sneller kan varen dan 20 km/u. Voor het besturen van een snelle motorboot heb je ook een Klein Vaarbewijs nodig. Tevens moet je niet vergeten reddingsvesten aan boord te hebben voor alle opvarenden en een brandblusser.

Minimumleeftijd voor het behalen van een Vaarbewijs

Een Vaarbewijs is verplicht voor het besturen van boten die langer zijn dan 15 meter en die sneller kunnen varen dan 20 km/u. Ook geldt er voor een Vaarbewijs een minimumleeftijd van 18 jaar. Echter staat er geen minimumleeftijd op het afleggen van het examen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld op je 12e al het examen mag doen. Alleen als je slaagt, ontvang je pas op je 18e het Vaarbewijs en kun je het dan pas gebruiken.

Door deze regels goed te kennen en te volgen, zorg je ervoor dat je veilig en verantwoord kunt genieten van je tijd op het water. Vaarplezier helpt je graag met alle vragen en tips over veilig varen.

Share This