Hoe snel mag je varen in Nederland?

Hoe snel je mag varen in Nederland, hangt van de plek af waar je vaart, maar ook van de boot. Want in Nederland gelden de maximumsnelheden op het water alleen voor gemotoriseerde vaartuigen. Zeilers en roeiers hoeven zich hier dus niet aan te houden. In de praktijk zullen die laatsten meestal niet echt snel kunnen, maar in sommige gevallen (zeilers met een foil, bijvoorbeeld), kunnen ze toch een behoorlijke snelheid halen.

Kilometers per uur of knopen

Een misvatting die je nog wel eens hooMaximusnelheid in km/urt, is dat er op het binnenwater gerekend zou worden met knopen, oftewel ‘zeemijlen per uur’. Dat is niet zo. Op het binnenwater rekenen we gewoon met kilometers per uur. Kom je dus een verkeersbord tegen dat een maximumsnelheid aangeeft (wit bord, rode rand en een groot getal erin (zonder andere teksten of afbeeldingen)), dan is dat de maximumsnelheid in kilometers per uur.

Maximumsnelheid voor motorboten

Voor motorboten geldt een maximumsnelheid in Nederland van 20 km/u, tenzij anders aangegeven. En eerlijk is eerlijk: dat laatste is vaak het geval. 20 km/u geldt bijvoorbeeld in (veel) vaargeulen, maar daarbuiten hangt het af van het soort water waar je bent. Vaak geldt naast de vaargeul een lagere maximumsnelheid in Nederland.

Sneller dan 20 km/u

Wil je sneller dan 20 km/u, omdat je bijvoorbeeld wilt waterskiën of op een waterscooter los wilt gaan, dan ben je aangewezen op de snelvaargebieden. Die zijn vaak afzonderlijk gemarkeerd met gele tonnen en daarbinnen mag je wél sneller dan 20 km/u. Je mag ook snel varen op het grote open water in Nederland, denk aan IJsselmeer en Markermeer. Let op: per snelvaargebied kan er verschil zijn of je er bijvoorbeeld juist wel of niet mag waterskiën.

Kan je boot sneller dan 20 km/u? Dan heb je ook een vaarbewijs nodig. Welke? Dat vind je hier.

Kaartje met overzicht

Wil je precies weten wat er waar geldt, kijk dan op dit kaartje van Varen Doe Je Samen .